13 juni 2012

Var sak har sin plats

Ja nu fundera jag igen....
Det där med miljöansvar ni vet. Vem har ansvar egentligen. Lättast är ju klart att säga grannen, nästa generation, företagen, de i de där andra konstiga länderna. Men kontentan av det hela är ju inte det enklaste eller roligaste utan att svaret är helt enkelt: DITT ! och ingen annans. Om du vill ha en trevligare miljövänligare giftfriare närmiljö så är det ju endast du som kan göra något åt det. Börjar i det lilla, byt ut efter hand och var konsekvent.

Jag försöker och gör så gott jag kan med de medel och den kunskapen jag har. Därför blev jag fundersam om hur det nu ligger till med alla wettex trasor som man gör av med, fast jag har tvättat varje typ 20 ggr. Någon gång måste man ju inse att de har gjort sitt. Hur återvinns de? Kan man göra något annat med dem.

Sagt o gjort ut på nätet och letar (fantastisk grej - du söker och all, tja nästan, alla svar finns där) Min kommun kan väl inte skryta med att vara konsumentbäst på återvinning. Miljöstationerna ser ut som kriget har härjat, överfulla kontainrar och som jag anser hade det behövts fler uppsamlingskärl. Hur ska man annars motivera den gemene mannen att dra sitt strå till stacken. Har påpekat det för kommunen med ett tvivelaktigt svar.

Till saken, är ju att man inte alltid har fullt koll på det där med återvinningen, inte ens jag. Ibland dyker det upp en liten grej som man bara inte har koll på men.. jag har hittat den fullständiga versionen till oss återvinningsnördarna. Handboken tillhör några av Skånes län men är användbar överallt.

Osäker om vad och hur, ladda ner denna fil och du har svaren.
http://www.klemmed.nu/filer/3.pdf

Väl mött vid miljöstationerna
Bella

3 kommentarer:

  1. Jadu Bea. Detta med återvinning är svårt - för vissa. Som du påpekar, endel vet inte ens hur man lägger saker i ett kärl utan då blir det kaos o skitigt. Visst, kommunen kan se till att kärlen töms oftare - endel kärl fylls ju fortare än andra. Och, vi människor måste lära oss att sluta skräpa ner så förjäkligt. Vissa av oss gör allt vi kan, och vissa bryr sig inte över huvud taget.
    Själv saknar jag insamlandet av mjukplast som det var innan... och, var går gränsen mellan mjuk o hård plast? T och jag är mycket oense om detta. ;) Ska kolla filen och se om jag kan lära mig ännu mer! :)
    Ha en bra dag! Kram!

    SvaraRadera
  2. Ja du Maria, inte lätt det här. Jag saknar bättre organisation på miljöstationerna. Samt att vissa saker ska man inte behöva ha bil för att kunna slänga tex mindre elektronik, saknar även på vissa ställen behållare för glödlampor nu när vi ska byta till LED o halogen. Det är bara att inse att det finns kvar att göra. Men DU kanske kan ta det vidare... du sitter ju i rätt position :)

    SvaraRadera
  3. :) jag är ju bara i ÄBOs styrelse men kan ta upp frågan på nästa MPmöte jag är på. Jag håller fullständigt med dig.

    SvaraRadera