17 maj 2012

Inte alltid som man tänkt sig



Vad finns det under denna huva?
 När man håller på med handverk blir det inte alltid som man tänkt sig eller som beskrivning föreskriver. Extra knepigt är det när man håller på att lära sig något nytt som ingen direkt kan i ens närhet. Mina läromästarna finns i Danmark och det är inte alltid så lätt i paniken att reda ut det.

Så är det med nålbindning. Nålbindning är en gammal sömnadsteknik som man använde sedan Vikingatiden.  Den kan användas till handskar, strumpor, sjalar mm. Jag vill gärna införliva detta gamla handverk med lite modernare touch så det passa in i 2000talet. Tanken var inte självklar eftersom jag fortfarande håller på att lära mig tekniken och inte klurat ut allt.

Men en dag skulle jag ge mig på att sy strumpor tänkte jag. Fram med den danske beskrivningen och sy på. Hmmm det såg inte alls ut som det skulle men man vågar ju inte ändra på beskrivningen innan man har testat det hela. Men efter ett tag tyckte jag att det verkligen var långt från verkligheten, så jag slutade med det jag höll på med. Smått irriterad över att inte få till det. Nåja saken fick vila över natten.

Tadaaa!! Honungsburken gömde sig
Dagen efter när jag tittade på eländet igen så såg jag det i ett helt annat ljus…. Det som var misslyckat blev helt plötsligen något helt annat lyckat…. Och mössan till honungsburken var född.  Och så spann tankarna på lite bi och blommor och den skulle kunna pryda sin plats. Om man gjorde den större och ändra lite här o där kanske det kunde bli en tehuva.. helt plötsligen kom det massor med idéer ur detta ”misslyckande”.

bzzzz säger biet..
Till slut blev den klar, broderad på fri hand lite blommor, fjärilar och bi.. (dom dessvärre inte syns så bra pga den mörka bakgrunden)

Givetvis fick jag börjar på en ny omgång strumpor, med lite justering i mönstret. Men även dessa blev för stora. Repa upp och börjar om igen…igen och igen. Nu är nästan den ene stumpan på väg att färdigställas- tror jag.Till nästa par vet jag kanske hur man anpassar och då ska det nog blir lite bättre. 
Försök.... 54 tror jag, suck

Övning ger färdighet sägs det ju.

Så det som är dåligt eller misslyckat behöver ju inte vara det allt beror på hur man väljer se på saken.


Bella

1 kommentar:

  1. Så är det för mig oxå när jag ska få till stickningen. tar man ett annat garn än det som ska vara, så blir det att prova, repa upp, prova, repa upp... men man ska inte ge upp ;)

    SvaraRadera