16 september 2011

Ja så är det skördetid…


Som en riktig husmor, eller tja jag försöker i alla fall, ska jag försöka att ta tillvara det som kommer från trädgårdslandet i år.
En hel del gurkor har lagts in, lite är kvar i landet så de få följa de andra så småningom. Pumporna frodas och det ska bli mos till soppa, pumpa/morots marmelad, pajer mm. Jordärtskockorna ska bli gott att göra soppa på eller gratäng. Under hela sommaren har vi skördat sallat, rädisor och ärtor. Potatisen blev det däremot inget med, de verkade ha ruttnat bort. Grannen säger att det kan vara för mycket vatten.. hmm tja så kan det ju va.

Av min förra arbetsgivare Eva på Orangeriet fick jag köpa mera Havtorns kvistar så det ska bli jättegod marmelad till alla höstens/vinterns ostbrickor. Lite Krikonmarmelad tror jag, jag hinner med.
Delar av årets skörd- mera kvar att göra :)

Någon flaska äppelsaft blev det samt mos när jag skulle göra äppelgelé av svärmors äpplen. Tanken är att även hinna med lite god lemmon curd. Massor med kantareller blev det i år till slut. Alla torkade eller uppätna. Tyvärr blev det inga lingon eller blåbär i år. Har varit riktig dåligt ute i skogarna för bären, tror de fick sig en köld knäpp i våras.

Snart är det dags att avsluta koloni året, men först ska det städas upp, gödslas lite, gräva lite och ta hand om växterna så de klara sig till nästa år. Vinter kommer att bli härlig. Ska bli så mysigt att krypa upp i soffan med en kopp te, trädgårdsbok, anteckningsblocket och få drömma sig bort och göra upp planer om vad man vill/ska göra till nästa säsong. Vad som sedan blir verklighet återstår att se. Kanske någon som vill skänka ett växthus på typ 10m2? Eller du har annat att bidrar med… jag är öppen för förslag.

Ha en härlig höst
Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar