5 juli 2011

Frodigt och grönt är skönt



 Som liten låg mitt dagis mitt emot en handelsträdgård. Redan då sa jag att jag antingen ville bli lokförare (?) eller trädgårdsmästare. Nu med facit i hand kan man ju säga att lokförare aldrig har lockat mig och egentligen inte trädgårdsmästare heller.
Inte förrän för några år sedan… då väcktes helt plötsligen ett slumrande behov av att få skit under naglar, fascinationen över att se något växa bara man tillförde lite jord och vatten och förmågan över att bli fattig på bara några frö, tillbehör eller plantor som man bara MÅSTE ha.

Men några gröna fingrar har jag inte, jag tror inte ens de är missfärgad. Jag är bara nybörjare som tycker det är underbart med en hobby som aldrig tycks ta slut eller där man aldrig kan lära sig allt.  Man kan få allt att blomma i vad som helst och alla kan lyckas med en liten täppa. Om det så är en pytteliten balkong, fönsterbräda eller som jag är begåvad med uteplats och numera stolt ägare av en koloni och odlingslott. Men jag tror det som utmärker mig här är att jag aldrig är rädd att misslyckas. Ta sig inte fröna – sätt nya. Gillar man inte planta kastar – skaffa ny. 
Trädgårdsfolk är fantastiska, alla är glada och alla hjälper gärna till med goda råd och växtmaterial. Det är ett hejdlöst givande och tagande utan villkor. Nästan som sann kärlek.
 
Detta är mitt 1a år som grönsaksodlare. Det har varit mycket jobb med att anlägga ett land till. Lite trötta på det var vi nog efter att i fjol ha fått gräva upp för hand hela tomten utanför kolonistugan för att den var i så dålig skick. Men nu har vi en av de frodigaste gräsmattorna. Det ska bli oerhört spännande. En del har tagit sig riktig bra i landet så som potatisen, löken, pumporna och gurkorna. Jag har även satt lite annorlunda sallad så som roman eller sparris. Flerfärgade morötter och jordärtskocka.. alla odlares mardröm verkar det som. Som jag glatt planterade en hel häck med. Men det kommer bli gott med soppa.

Hemma har jag mina egna framodlade tomater, i år har jag begränsat mig till 4 sorter, sockerärtor och plocksallad samt rädisor. Lite örter har jag efter vintern fått ersätta. Man ska inte underskatta lyckan att gå ut och plocka färska örter för att marinera rotfrukter eller kycklingen med eller färska tomater. Även krukorna med egenodlad Physalis förundras jag över. De står ute och är fulla med små pappersblommor förhoppningsvis med gott i.
Även en tillsluten kompost har tillkommit i år. Nu ska man bara lära sig att få lyxrestaurangen för maskar att fungera. Mig tycks det ibland som om de vill rymma från den utan att betala notan. Säkert nåt som inte faller i smaken.

Alla knep, tillhygge  mm är tillåtna i trädgårdandet… så länge man känner lyckan som den sprider.  Hur den ser ut ska inte heller någon lägga sig i bara det passar din personlighet och dina egna förväntningar eller mål. Men mest av allt; glöm inte att njuta. För det är ju det hela går ut på.

Väl mött i hängmattan eller i ogräsrensandet
Bella

1 kommentar:

  1. Precis Bea, man ska göra det för sin egen skull, för att det är kul. :-) Kramar!

    SvaraRadera