14 juli 2012

Matvandring på Korrö

Då var det dags att ta på oss regnkläder, packa vandrar ryggsäcken och styra kosan mot Tingsryd och Korrö. Sedan länge har vi haft bokat en vandrig på Korrö med tema lokal mat, sägen och lite naturmedicinska kunskap.
Men vädret vände och visade sig helt plötsligen från sin bästa sida och det blev väldigt varmt med alla kläder på. Korrö är en hantverks by uppförd av en biskop från Växjö på 1400-talet men användes en bit in på 1900-talet. Idag finns det restaurang, hotell, vandrarhem, hantverksförsäljning. Korrö har en hel del evenemang av olika slag.

Ja då var det dags för vandringen som vår härliga guide Carina ledde. Totalt skulle det bli 6 stopp över stock o sten och en grym brant ås.

1a stoppet var en liten välkomstdrink med tilltugg som bestod av: Fläderblomsdricka, kycklingsmousé på rågbröd, rödbetsröra med chevré och honung
2a stoppet
2a stoppet erbjöd Köttdelikatesser som bestod av rökt nöthjärta med pepparrots cremé, Salami, syltade kantareller, Korrös älg och pepparsalami, knäckebröd
3e stoppet

3e stoppet bestod av ett frukt och ett rågbröd med vitlöksost, blåmögel ost, Hjortsjö hemost, äppelmust, havtorns och tomat/chilli marmelad
4e stoppet
4e stoppet är fina fisken som bestod av kroppkakor med salt sill och lingongrädde, rökta räkor, ägg med gösmos, Lingon och Valnöts/honungs sill på potatisklyfta, dinosauriedricka, knäckebröd



chockladdoppad frukt,upp o ner funkar de med
5:e stoppet Soppdags, skummad fänkålssoppa med rotselleri och västerbottensost, basilika bröd och vatten till
6:e stoppet på branta åsen var barkbröd 30/70, äppelkompott med grädde, chokladdoppade äpple och druvor

Efter många timmars vandringar och massor med glada skratt, mystiska modiga smakprover avslutades det med ostkaka på jordgubbsspegel, kaffe och te.
Historian om Enebusken
Utöver detta fick vi lära oss om Lindens och Ekens betydelse, hur man gör ljusvekar till lampor med Vekeståg, kalla på kossor, om kloka gubbar och gummor som kunde allt om naturens läkande krafter och skrock. Som tex att en gren från enen skulle läggas på det onda och att man sedan stoppar det tillbaka till enen och ber den att ta emot stickan och hela en från allt ont. Detta ska jag definitivt prova mot mitt tandvärk. Att kirskål kan användas i stället för persilja – det man inte kan ta död på äter man. Och orsaken varför det på Korrö flyger runt en hackspett… säger bara man ska inte alltid vara nyfiken i en strut, det kan straffa sig.

En bild säger mer än XXX-ord
Modiga lilla mig vågade sig på det rökta nöthjärtat, mycket motvilligt, men inte så att man vände magen in o ut. Åt andra sidan inte heller något jag springer till affären för att köpa. Sedan var tyvärr inte soppan heller i min smak men det är inget att påpekar. Allt kan ju inte vara till belåtenhet, i övrigt är jag mycket nöjd med eftermiddagen.

Mätta men framför allt belåtna styrde vi bilen hem igen till vinet och resten av Korrös älgsalami.

Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar